Olen erittäin kiitollinen sille sattumalle, joka tutustutti minut koillisessa Arizonassa sijaitsevaan pieneen kanjoniin nimeltään Canyon de Chelly. Muistaakseni kaikki alkoi etsiessäni majapaikkaa Route 66 -reitin ja Monument Valleyn väliltä. Chinlen kaupungista löytyi Holiday Inn Canyon De Chelly, joka antoi ensimmäisen vihjeen paikasta.

Tutustuin kanjoniin aluksi Googlen katunäkymän avulla. Myöhemmin luin siitä myös Lonely Planetin opaskirjasta. Kuvat paikasta näyttivät todella vakuuttavilta. Kanjonin pieni koko myös houkutteli tutustumaan tarkemmin. Useamman näköalapaikan kiertäminen vaikutti helposti yhdessä iltapäivässä toteutettavissa olevalta.

Canyon de Chelly kuuluu Navajo-intiaanien puoliautonomiseen alueeseen. Kanjoni on kansallispuistoja hallinnoivan National Park Servicen alaisuudessa, mutta se ei kuitenkaan ole virallinen kansallispuisto. Tästä johtuen kanjoniin ei ole pääsymaksua. Läheisestä Chinlen kaupungista on kauimmaiselle näköalapaikalle vajaan puolen tunnin ajomatka.

Me vierailimme kanjonin suositummalla eteläreunalla, jossa on kaikkiaan seitsemän näköalapaikkaa. Myös pohjoisreunalla on kolme näköalapaikkaa. Valokuvien kannalta pohjoisreunalla on parhaat valaistusolosuhteet aamupäivällä ja eteläreunalla iltapäivällä. Väkijoukkoja ei näillä näköalapaikoilla tarvitse pelätä, olimme osalla näköalapaikoista ainoat vierailijat. Ainoastaan yhdellä näköalapaikalla tapasimme turistiryhmän, joka oli oppaan johdolla liikkeellä.

Eteläreunan ykkösnähtävyys on kauimmaiselta näköalapaikalta näkyvä Spider Rock. Tämä navajojen pyhä kivipylväs näkyy postauksen ensimmäisessä kuvassa. Intiaanimytologian mukaan tällä kivellä asuu hämähäkkijumala, joka oli mukana maailman luomisessa. Hämähäkki kutoi seitin, jonka se levitti taivaalle. Seitissä kimaltelevasta kasteesta syntyivät tähdet. Hämähäkkijumalalla myös pelotellaan kurittomia kakaroita.

Kanjonin pohjalle on myös mahdollista tutustua. NPS:n oppaat järjestävät opastettuja vaelluksia, tarkista tapahtumakalenteri täältä. Myös maksullisia opastettuja kierroksia autolla, ratsastaen tai vaeltaen on tarjolla. Retkiä järjestää mm. Canyon de Chelly Tours. Kierroksista on myös tietoa NPS:n sivuilla täällä. Sieltä löytyy myös lista yrityksistä, joilla on lupa järjestää kierroksia kanjonissa. Kanjonin pohjalle johtaa myös yksi vapaasti käytettävissä oleva vaelluspolku. Tämä White House Trail lähtee White Housen näköalapaikalta eteläreunalta. NPS tarjoaa karttoja kanjonista täällä.

Kanjonin pohjalla on jäänteitä pueblo-kulttuurin asumuksista noin tuhannen vuoden takaa. Kanjoni kuuluu Pohjois-Amerikan pisimpään jatkuvasti asutettuna olleeseen alueeseen. Arvion mukaan kanjonin alueella on ollut asutusta yli 4000 vuoden ajan. Nykyisinkin kanjonin pohjalla elää ja viljelee maata navajo-intiaaneja.

NPS:n arvio Canyon de Chelly näköalapaikkojen kiertämiseen kuluvasta ajasta on niin etelä- kuin pohjoisreunallekin kaksi tuntia. Tuossa ajassa pitäisi ehtiä ihailla näkymiä jokaiselta näköalapaikalta jommalla kummalla reunalla.

Tämän postauksen kuvat ovat eteläisen reunan näköalapaikoilta, jotka kiersimme läpi. Olisimme hotellille kirjautumisen jälkeen palanneet vielä uudelle vierailulle ihailemaan auringonlaskua, mutta valitettavasti ukkonen saapui alueelle tuoden voimakkaan sateen juuri kriittiseen aikaan.

Kanjonin kallioseinämät ovat vain noin 300 metrin korkuisia, mutta näkymät ovat silti huimat. Emme odottaneet hienoista kuvista huolimatta kanjonilta kovinkaan paljoa, mutta se yllätti todella positiivisesti. On suuri sääli, ettei tästä paikasta pidetä isompaa meteliä. Suosittelen ehdottomasti Arizonassa liikkuville vierailua Canyon de Chellylle. Route 66 -matkaajille kanjoni merkitsee noin tunnin poikkeamaa reitiltä, mutta näkymät ovat ehdottomasti pienen mutkan arvoiset.

Muut kirjoitukset aiheesta Arizona:

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *